Co je ketóza?

Ketóza je organismu přirozený fyziologický stav. Nastává, když se tělu ve stravě pravidelně dodává dostatečné množství proteinů (bílkovin) a zároveň je na minimum snížen příjem sacharidů a tuků. V ketóze se pak začínají tvořit „ketolátky“. Vznikají štěpením vlastních tukových tkání a tělo je dokáže využívat jako záložní zdroj energie. Ketolátky mají  schopnost plnohodnotně nahradit sacharidy ze stravy, které jsou primárním zdrojem energie člověka.

Více výzkumů prokázalo, že v důsledku toho dochází k úbytku nejen podkožního tuku, ale také útrobního tuku, neboli viscerálního, který obklopuje důležité orgány. Brehm se svým kolektivem zjistil, že došlo ke snížení hladiny „zlého“ cholesterolu (LDL), triacylglycerolů a zvýšení „dobrého“ cholesterolu (HDL) v krvi. Dalším pozitivním faktorem je, že klesá produkce inzulínu, hormonu, který štěpí cukry a vyvolá chuť na sladké. Též se zlepšuje citlivost těla na tento hormon až o 75 %, což pomáhá při léčbě a prevenci cukrovky. Ketózu neprovází hlad a chutě, což zjistila studie prof. Alexandra M. Johnstona, dále ani zlá nálada. Naopak! Člověk se může cítit plný energie a místy mít až euforickou náladu. Ketóza je také skvělý detoxikační prostředek. Tělo totiž spaluje i usazené toxické látky, prostě vyloučí vše, co nepotřebuje. Do ketózy se organismus dostává v průměru po 2 – 3 dnech proteinové diety. Připravovat proteinovou dietu z běžných potravin je pro zdraví nevhodné a také časově náročné. Proto je tu Prodietix proteinová dieta, jejíž základ představují speciální proteinová jídla.

Ketodieta může mít pozitivní vliv na některá onemocnění, jak dokázaly mnohé studie a to v případě prevence obezity, snížení rizika diabetu (cukrovky) 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění, zlepšení stavu epilepsie, syndrómu polycystických ovárií, alzheimerovy choroby. Zjistil se také pozitivní vliv na zpomalení růstu tumoru a dokonce i zlepšení akné.